Toiminnantarkastus
Asunto-osakeyhtiöt ja yhdistykset
Asunto-osakeyhtiön toiminnantarkastus
Toiminnantarkastajan tehtäviin kuuluvat yhtiökokouksen ja hallituksen päätösten laillisuuden tarkastaminen sekä yhtiökokouksessa tehtyjen päätösten asianmukainen toimeenpaneminen. Hallinnon tarkastuksen lisäksi toiminnantarkastaja tarkastaa taloyhtiön talouden ja tilinpäätöksen. Yhtiökokous valitsee itselleen toiminnantarkastajan. Toiminnantarkastajan valinta on mahdollista pienten (alle 30 asuntoa) asunto-osakeyhtiöiden kohdalla, jos yhtiöjärjestys ei muuta määrää.
Yleensä toiminanntarkastajana toimii joku taloyhtiön osakkaista. Jos tehtävään ei löydy halukkuutta taloyhtiön sisältä, joudutaan turvautumaan ulkopuoliseen tarkastajaan. Tällöin vaihtoehtona on käyttää tilintarkastajaa, vaikka taloyhtiön koko ei sitä edellyttäisikään. Edullisempi vaihtoehto kuitenkin on valita tehtävään ulkopuolinen toiminnantarkastaja.
Tarjoan asunto-osakeyhtiöiden toiminnantarkastamista vahvalla ammattitaidolla ja yli 100 asunto-osakeyhtiön kokemuksella. Osaamiseni kattaa kirjanpidon ja tilinpäätöksen asianmukaisuuden arvioinnin lisäksi vastikelaskelman, lainaosuuksien ja rahoituspäätösten kirjausten oikeellisuuden tarkastamisen.
Yhdistyksen toiminnantarkastus
Yhdistys voi valita tilintarkastajan sijaan toiminnantarkastajan, jos sekä päättyneellä että sitä juuri edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt enintään yksi seuraavista, eikä yhdistyksen säännöt edellytä tilintarkastajan valintaa:
- taseen loppusumma on yli 100 000 euroa
- liikevaihto tai vastaava tuotto on yli 200 000 euroa tai
- yhdistyksen palveluksessa on keskimäärin enemmän kuin kolme henkilöä
Toiminnantarkastaja tarkastaa yhdistyksen hallinon asianmukaisuuden ja sen, että hallitus on toiminut sääntöjen ja päätösten mukaisesti. Tämän lisäksi tarkastetaan kirjanpito ja tilinpäätös, sekä johdon saamien etuuksien ja lähipiiritoimien asianmukaisuus. Myös jäsenten yhdenvertaisen kohtelun toteutuminen arvioidaan.